Ellerinize bakın, evet şimdi biliyorum “Ne lüzumu var?” diyorsunuz. Lütfen bakın. Sonra kenarlarda iki tane parmak daha hayal edin. “Ne gereği var? Bunlar bana yetiyor” diyebilirsiniz. Ancak, genetik olarak 12 parmakla doğan insanlar var. Çoğunlukla günümüzün “normallik” anlayışı ile çocuk rahatsız olmasın diye doğumu ile birlikte cerrahi bir müdahale ile bunlar alınıyor.
Oysa eski zamanın dehaları öyle mi? Mozart’ın – o kıvırcık peruk saçlı çılgın dehanın- neler yaptığını bilirsiniz, siz bir piyano sanatçısı olarak kapısında ağlar ve bir beste istersiniz. Sonra lütfen size acır ve size bir bestesini lütfeder. Evinize dek delice sürersiniz at arabanızı. Piyanonunuzu hırsla açarsınız ve bir bakarsınız o ne! Çalamıyorsunuz!
Bu eser 12 parmak için yazılmış!!! Olamaz böyle bir deha. Tam uyumlu bir parça. :)))
Elbette o zamandan bu zamana, birileri bu parçaları çalmıştır. Ama daha önce duymuş muydunuz? Belki Gattaca adlı enfes duygularla bezeli bilim kurgu şaheserini izlemiş olanlar “Evet” diyebilir. Filmde 12 parmaklı piyanistin konserine gidiyorlardı ve eşsiz bir müzik ziyafeti çekiyorlardı.
Elektronik olarak simülasyon programları hatta basit MIDI yazılımları bile bu parçaları seslendirebilir.
Ancak 12 parmakla yapılabilecek sanatların sonu yok gibi. Handel’in eserlerine de bir bakmalı. Ayrıca yazılmış violin eserlerde bulunuyormuş.
Webde bayağıdır arıyorum. Bulduğum güzel yazıları bir linkle sizlere ulaştırayım dedim. Siz de daha detaylı aramak isterseniz müzik bilginizde iyiyse “twelve-fingered pianist” kelimelerini arama için kullanabilirsiniz. Daha detaylı bilgisi olan varsa yorum olarak yazarsa çok sevinirim. Bence çok enteresan bir fikir.
Güzel bir makale
http://www.metafilter.com/57547/Showoffs-and-knucklebusters
GATTACA Filmi
http://imdb.com/title/tt0119177/maindetails
Gattaca Filminden 12 Parmakla çalınan parça sahnesi (açıklamalara göre film için orijinal Franz Schubert’in Impromptu Opus 90 No.3’de değişiklik yapılıp 12 parmağa uyarlanmış. Ne detay değil mi?
An interesting scene with a central theme. The piece is really Schubert’s Impromptu Opus 90 No.3 in G flat major with a few extra notes. I doubt the Gattaca version could even be played with 12 fingers.
“Twelve fingers or one it’s how you play” – Vincent
“That piece can only be played with twelve” – Irene
Nerden aklınıza geldi bu konu Süleyman bey? :)
Küçük çapta bi araştırma yaptım 6 parmaklılık hakkında; bu bir hastalıkmış ve ismi de: Hexadactylism veya hexadactyly. Yunanca hexa(altı)+dactyl(parmaklar) kelimelerinden terkip edilmiş.
Biraz da altı-parmaklı müzisyenleri araştırdım ama birkaçının isimlerinden başka bir şey bulamadım. Pek gün yüzüne çıkmamış bir konu sanırım :) Konservatuvar bölümü için tez konusu olabilir. :)
Konuyla ilgili google da araştırma yaparken buldum bu başlığı, bu konuyla ilgili bilimsel bir makale hazırlıyorum. Yazı için teşekkürler
Bu sene okulumuza yeni bir öğrenci geldi, dönemin ilk dersinin sonunda yanıma gelip sizinle paylaşmak istediğim bir konu var dedi ve sağ elini gösterip doğuştan dört parmaklı olduğunu söyledi. Ders uygulamalarında melodikayı tercih ettiğini ifade etmesi beni çok mutlu etti, çok mutlu oldum. Gelecek günlerde neler yaşayacağımızı heyecanla bekliyorum, saygılar.